top of page

Madspild i danske husholdninger: 13,5 milliarder kroner tabt hvert år



Når vi taler om madspild, er det nemt at pege fingre mod landbruget, detailhandelen eller restauranterne. Men sandheden er, at husholdningerne spiller en væsentlig rolle i dette enorme spild. Ifølge estimater smider danske husholdninger mad ud for en værdi af 13,5 milliarder kroner årligt. Hvordan kan vi ændre dette?

Hvorfor er madspild så stort i husholdningerne?

  1. Misforståelse af datomærkninger: Mange tror, at 'bedst før' betyder 'dårligt efter', hvilket fører til, at mad bliver kasseret unødigt.

  2. Mangel på planlægning: Uden en ordentlig madplan kan vi ende med at købe for meget og smide det overskydende ud.

  3. Manglende opbevaringsviden: Ikke alle ved, hvordan forskellige fødevarer bedst opbevares for at forlænge deres holdbarhed.

Hvordan kan husholdningerne gøre en forskel?

  1. Bedre madplanlægning: Planlæg ugentlige måltider og indkøbslister. Køb kun det, du ved, du vil bruge.

  2. Brug teknologiske hjælpemidler: Apps som Fooddio kan hjælpe dig med at overvåge udløbsdatoer, foreslå opskrifter baseret på, hvad du har i skabet, og hjælpe med budgetlægning.

  3. Lær mere: Forstå, hvordan man bedst opbevarer forskellige fødevarer, og bliv mere kreativ med rester.

Konklusion

At bekæmpe madspild i husholdningerne er ikke bare et spørgsmål om at spare penge, men også om at tage ansvar for vores miljø. Med en kombination af viden, planlægning og teknologiske værktøjer kan vi gøre en markant forskel i kampen mod madspild.

bottom of page